Ο Σύλλογός μας αναπτύσσει το άθλημα του Στίβου, καλύπτοντας το ενδιαφέρον αθλητών του Δήμου Νέας Ιωνίας, καθώς και των γύρω Δήμων και περιοχών: Γαλατσίου, Λαμπρινής, Νέας Φιλαδέλφειας, Μεταμόρφωσης, Ηρακλείου. Ιδρύθηκε το 1996, από γονείς της εποχής εκείνης, που έψαχναν κάπου να γυμνάσουν τα παιδιά τους, που είχαν κλίση στον κλασικό αθλητισμό.

Το όνομα «ΑΝΑΤΟΛΗ» έχει δύο συμβολισμούς: αντιπροσωπεύει το Μικρασιάτικο στοιχείο της περιοχής και περιέχει την ελπίδα και την πίστη ότι ο Σύλλογος θα ΑΝΑΤΕΛΕΙ πάντοτε. Ποτέ δεν θα δύσει.

«Νονός» του ονόματος είναι (και του οφείλουμε ευγνωμοσύνη) ο τέως Πρόεδρος της Ένωσης Σπάρτης Μικράς Ασίας κ. Χάρης Σαπουντζάκης.

Οι στόχοι και οι αρχές του Συλλόγου είναι: η διάδοση του κλασικού αθλητισμού, η δημιουργία και προσέλκυση αθλητών του αγωνιστικού αθλητισμού, η ευγενική άμιλλα, η αθλητική παιδεία, η πρόοδος στην μόρφωση των παιδιών, η υγεία των αθλητών, η κοινωνική και πολιτιστική δράση και προσφορά.

Ανήκει στην Ομοσπονδία Κλασικού Αθλητισμού ΣΕΓΑΣ και δέχεται αθλητές και αθλήτριες από την ηλικία των έξι ετών και άνω. Απασχολεί εξειδικευμένους προπονητές για αγωνίσματα δρόμων, αλμάτων και ρίψεων.

Από το τέλος του 2004, έχει έδρα του το νέο Δημοτικό Στάδιο της Νέας Ιωνίας, το οποίο θεωρείται από τα καλύτερα. Το Στάδιο περιλαμβάνει στίβο ταρτάν 400 μέτρων, με 8 διαδρόμους, δύο σκάμματα για οριζόντια άλματα, χώρους ρίψεων και μπορεί να καλύψει τις απαιτήσεις και διεθνών αγώνων.

Από το τέλος του 2017 φιλοξενείται στους νέους χώρους γραφείων και αποδυτηρίων που δημιουργήθηκαν κάτω από τις νέες κερκίδες του σταδίου. Εκεί, με πολύ μεράκι, δημιουργούμε καθημερινά τους αυριανούς αθλητές του στίβου.