Ιουν28

26 Ιουνίου: Ημέρα κατά των ναρκωτικών

                                                                      

σε συνεργασία με τον

 Οργανισμό Κατά των Ναρκωτικών «ΟΚΑΝΑ»

 

ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΤΩΝ ΕΞΑΡΤΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΑΓΩΓΗΣ ΤΗΣ ΨΥΧΟΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

 ¨΄ ΊΡΙΔΑ ¨ ΔΗΜΟΥ ΝΕΑΣ ΙΩΝΙΑΣ

 Η 26η Ιουνίου έχει οριστεί από τον Ο.Η.Ε το 1987 ως η Παγκόσμια Μέρα Κατά των Ναρκωτικών. Από τότε έχουμε διανύσει τρεις και πλέον δεκαετίες προσπάθειας εξάλειψης των ναρκωτικών και μείωσης της ζήτησης τους. Άλλες από αυτές τις προσπάθειες έγιναν συστηματικά και οργανωμένα και άλλες πιο αποσπασματικά σε επίπεδο φορέων.

Πράγματι, τα ναρκωτικά εξακολουθούν να αποτελούν πρόβλημα στην εποχή μας, πρόβλημα που είναι πολυπαραγοντικό και δυστυχώς συν τω χρόνω όλο και νέες μορφές εξαρτήσεων κάνουν την εμφάνιση τους.

Όλες λοιπόν οι ανάγκες καταλήγουν σε αυτές τις προσπάθειες που αφορούν στη μείωση της ζήτησης τους, ουσιαστικά δηλαδή στην Πρόληψη του φαινομένου.

Το Κέντρο Πρόληψης εδώ και 12 χρόνια συνεχούς παρουσίας δουλεύει αδιάλειπτα στην κοινότητα με στόχο την ενίσχυση των ψυχοκοινωνικών δεξιοτήτων που ενδυναμώνουν τους ανθρώπους και τους οχυρώνουν απέναντι στα « δύσκολα» που καλούνται να αντιμετωπίσουν στη ζωή τους.

Δεξιότητες που έχουν να κάνουν με την επικοινωνία, την αναγνώριση και διαχείριση-έκφραση των συναισθημάτων μας, τα πλαίσια και τους τρόπους οριοθέτησης, την ενίσχυση της αυτοεκτίμησης αλλά και το μοίρασμα, τη σύνδεση με τον εαυτό μας και τους άλλους.

Έχοντας ως εφόδιο όλες αυτές τις δεξιότητες μπορούμε να διαχειριστούμε τις δυσκολίες της ζωής με έναν τρόπο λειτουργικό , δίχως να αναζητήσουμε «βοήθεια» , « αποκούμπι» σε όποια μορφή ουσίας, νόμιμη ή παράνομη, σε όποια μορφή τυχερών παιχνιδιών αλλά και υπερβολικής χρήσης του διαδικτύου.

Γιατί ουσιαστικά οι ουσίες και οι εξαρτήσεις , εν γένει, αυτό  ακριβώς έρχονται να κάνουν. Να καλύψουν ,να κουκουλώσουν- απαλύνουν πρόσκαιρα μια δυσκολία, ένα έλλειμμα, ένα τραύμα κάτι που μας πονάει που νιώθουμε αδύναμοι να αντιμετωπίσουμε και καταφεύγουμε στις ουσίες για να ξεχαστούμε. Έτσι όμως, όχι μόνο δεν αντιμετωπίζουμε το αρχικό πρόβλημα αλλά δημιουργούμε και ένα ακόμα και ξεκινούμε τον φαύλο κύκλο της εξάρτησης.

75 Κέντρα Πρόληψης σε όλη την Ελλάδα εστιάζουν στο πριν από αυτό. Εστιάζουν ακριβώς στον άνθρωπο και την κοινότητα με στόχο το μοίρασμα, την ενδυνάμωση, τη στήριξη και το ταξίδι προς τον εαυτό προκειμένου να φθάσουμε να μη χρειαζόμαστε καμία τέτοια «ουσία» στη ζωή μας.

Για την επιστημονική ομάδα του κέντρου

Κομνηνόγλου Ιωάννης

Ψυχολόγος- Στέλεχος Πρόληψης

Προετοιμασία για Στρατιωτικές Σχολές και ΤΕΦΑΑ

Copyright © ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΝΑΤΟΛΗ 2013. All Rights Reserved.