Οκτ19

Στα παιχνίδια λέμε ΝΑΙ….

   Την Τετάρτη το απόγευμα 16 Οκτωβρίου στην Πλατεία Μακελαράκη στον Περισσό, πραγματοποιήθηκε η προγραμματισμένη εκδήλωση της παρουσίασης των παλαιών παραδοσιακών παιχνιδιών, με τον τίτλο: «ελάτε να παίξουμε πάλι», η οποία ήταν ενταγμένη στο θεσμό των «ΙΩΝΙΚΩΝ ΗΜΕΡΩΝ 2019».

   Την εκδήλωση παρουσίασαν οι εκπρόσωποι της Οργανωτικής Ομάδας: του Ιωνικού Συνδέσμου, του Α.Γ.Σ. «ΑΝΑΤΟΛΗ» Ν. Ιωνίας, της Ένωσης Μικρασιατών «Η Καππαδοκία» και των Παλαιών Προσκόπων.

   Ήταν ένα διαφορετικό απόγευμα για τη γειτονιά του Περισσού και την Πλατεία Μακελαράκη, αφού γέμισε από μικρά παιδιά, από παιδικές φωνές, από επιλεγμένη μουσική, από γέλια και πολλά παιχνίδια. Οι γονείς, οι παππούδες και οι γιαγιάδες προσήλθαν φέρνοντας τα παιδιά τους και τα εγγόνια τους με περιέργεια και αγωνία για να δουν τα παιχνίδια που άλλοτε έπαιζαν και οι ίδιοι, εκείνα τα χρόνια που οι γειτονιές είχαν χωματόδρομους και αλάνες.

   Το σκηνικό είχε στηθεί από νωρίς με πολύχρωμες σημαιούλες, με φωταγώγηση και ηχητική κάλυψη (του Δήμου μας), με τραπέζια, καρέκλες, πολλά παιχνίδια, όρεξη και κέφι.

   Η γειτονιά της Πλατείας Μακελαράκη αντιλάλησε και η εκδήλωση ξεκίνησε. Χαιρετισμό εκ μέρους του Δήμου απηύθυνε η Αντιδήμαρχος Ψηφιακής Πολιτικής κ. Ελένη Χατζή. Από την πλευρά της Οργανωτικής Ομάδας χαιρέτισαν: ο κ. Τάκης Κωστιδάκης, Επίτιμος Πρόεδρος του Ιωνικού Συνδέσμου και ο κ. Βαγγέλης Βασιλείου, Πρόεδρος της «ΑΝΑΤΟΛΗΣ».

   Παρουσιάστηκαν 30 συνολικά παιχνίδια (από τα 78 καταγεγραμμένα), τα οποία αναλύθηκαν συνοπτικά και στα οποία δόθηκε η ευκαιρία στα μικρά παιδιά να δοκιμάσουν την επιδεξιότητά τους. «Κύριε, κύριε εγώ…» Όλα ήθελαν να παίξουν, όλα ήθελαν να γευθούν αυτά τα διαφορετικά παιχνίδια, που προφανώς ποτέ δεν είχαν ξαναδεί. Και τους άρεσαν και τα ενθουσίασαν, όπως ενθουσίασαν και τους θεατές που χειροκρότησαν τα παιδιά τους και με τη φαντασία τους έπαιξαν πάλι, όπως τότε, που με απλά αντικείμενα κατασκεύαζαν παιχνίδια, γιατί τα είχαν ανάγκη, για να γεμίζουν τις ελεύθερες ώρες τους, που τότε «περιέργως» υπήρχαν σε αφθονία.

   Σκοπός των διοργανωτών ήταν να δείξουν ότι τα παιδιά πρέπει να πάρουν μηνύματα αλλαγής τρόπου απασχόλησής τους.

   Σήμερα, οι ρυθμοί και οι συνθήκες διαβίωσης έχουν περιορίσει πολύ το χρόνο, αλλά και τους χώρους. Δεν υπάρχουν χωματόδρομοι και αλάνες. Τα παιδιά δεν παίζουν σχεδόν ποτέ έξω από το σπίτι, έξω από το διαμέρισμα.

   Έχει αποδειχθεί ότι τα παιδιά μεγαλώνουν χωρίς να έχουν ζήσει την παιδικότητά τους. Αυτό είναι ολέθριο. Η εξάρτηση από το ίντερνετ είναι μεγάλη και μαζί με την καθιστική ζωή έχουν δημιουργήσει πολλά προβλήματα και «ασθένειες» σε μικρούς και μεγάλους.

   Οι τέσσερις Σύλλογοι, ως έμπειρος θίασος επί σκηνής, επιμένουν όμως και λένε ότι «υπάρχει ελπίδα». Γι’ αυτό επαναλαμβάνουν τις εκδηλώσεις παρουσίασης των παλαιών παραδοσιακών παιχνιδιών, τις οποίες είχαν ξεκινήσει από το 2010 και επί αρκετά χρόνια συνέχισαν να παρουσιάζουν σε αυλές σχολείων και σε πλατείες.

   Αυτό το απόγευμα παρουσίασαν τα πατίνια με τα ρουλεμάν, τα τζιτζίλια, το ξυλίκι, το μαντήλι, τις σβούρες, τις σφεντόνες, τον κρυφτοντενεκέ, τα τσέρκια, τα φυσοκάλαμα, τα παιχνίδια από απλό χαρτί, τις μπάλες από κουρέλια, τα βαρελάκια, το εφτάπετρο, το σχοινάκι, το χαρταετό, τον καραγκιόζη, το μαντήλι, τα ξυλοπόδαρα, τα πεντόβολα, τις τσουβαλοδρομίες, το μπιζ και πολλά ακόμη απλά στην κατασκευή τους και στο παίξιμό τους παιχνίδια.

   Σήμερα δεν μπορούν βέβαια όλα τα παλαιά παιχνίδια να αναβιώσουν. Μπορούν όμως να δώσουν κίνητρο στην παιδική φαντασία να αυτοσχεδιάσει και να θελήσουν τα παιδιά μόνα τους να βρουν τον χρόνο για κάτι το απολύτως παιδικό.

   Είναι βέβαιο ότι αυτό το απόγευμα «ξύπνησαν» οι ωραίες αναμνήσεις των θεατών, αφού «τόλμησαν», όπως η Αντιδήμαρχος κ. Χατζή και η εκπρόσωπος της Ένωσης Καππαδοκών κ. Κυριμλκόγλου να παίξουν στο σχοινάκι..

   Τα παιδιά έδειξαν παραδειγματική τάξη. Στο τέλος της εκδήλωσης προσφέρθηκαν σε όλα τα παιδιά ποπ κορν και μαλλί της γριάς, που είχε προνοήσει ειδικά για την περίσταση η Δημοτική Αρχή του Δήμου μας.

   Παραβρέθηκαν στην εκδήλωση: ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Κώστας Κουλούρης, ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Γιάννης Ιωάννου, ο Πρόεδρος των Παλαιών Προσκόπων κ. Όμηρος Ακιανίδης, ο Πρόεδρος του ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ κ. Λουκάς Χριστοδούλου, ο κ. Βασίλης Μαγγαναδέλλης από το ΙΟΝΙΑ ΝΕΤ.

   Η Οργανωτική Ομάδα, αφού ευχαρίστησε όλους όσοι προσήλθαν στην εκδήλωση, ανακοίνωσε ότι την Πέμπτη και την Παρασκευή (17 και 18 Οκτωβρίου) στην είσοδο της Βιβλιοθήκης του Δήμου (στη Λ. Ηρακλείου 264) θα υπάρχει έκθεση των παραδοσιακών παιχνιδιών, στην οποία θα εκτεθούν πολύ περισσότερα παιχνίδια. Εκεί θα δοθεί η δυνατότητα να γίνει περισσότερη περιγραφή των παιχνιδιών.

   Για πληροφορίες σχετικές με τα παιχνίδια και την παρουσίαση σε άλλους χώρους μπορείτε να απευθύνεστε στους εκπροσώπους «του θιάσου»: Τάκη Κωστιδάκη (Ιωνικού Συνδέσμου) τηλ. 6942013881, Βαγγέλη Βασιλείου (Ανατολής Ν. Ιωνίας) τηλ. 6944786130, Κώστα Τσαγκαράκη (Ανατολής Ν. Ιωνίας), τηλ. 6944275365, Κούλα Μπρόλιου ( Ένωσης Μικρασιατών «Η Καππαδοκία») τηλ. 6974305165, Τάκη Χατζηκυριάκο (Ένωση Παλαιών Προσκόπων Ν.Ι.) τηλ. 6977715665.IMG 2300 1IMG 2301 1IMG 2312 1IMG 2307 1IMG 2304 1IMG 2317 1IMG 2320 1IMG 2322 1IMG 2329 1IMG 2330 1IMG 2325 1IMG 2333 1IMG 2335 1IMG 2340 1IMG 2348 1IMG 2350 1IMG 2354 1IMG 2361 1IMG 2363 1IMG 2365 1IMG 2371 1IMG 2372 1IMG 2373 1

Προετοιμασία για Στρατιωτικές Σχολές και ΤΕΦΑΑ

ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

 

ΜΠΛΟΚΟ ΚΑΛΟΓΡΕΖΑΣ 2020 1024Χ803

Εδώ μπορείτε να δείτε την προκήρυξη του αγώνα  και να υποβάλλετε τις συμμετοχές σας:

 ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ

Copyright © ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΝΑΤΟΛΗ 2013. All Rights Reserved.