Μαϊ10

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ

Οι παρουσιαστές των παιχνιδιών έγιναν για λίγο πάλι παιδιά….

 

   Στην αυλή του 16ου Δημοτικού Σχολείου Νέας Ιωνίας, στην Αλσούπολη αυτή τη φορά έφτασε η χάρη τους. Οι «συνήθεις ύποπτοι», οι τρεις Σύλλογοι, δια των εκπροσώπων τους, ανταποκρινόμενοι στην πρόσκληση του Σχολείου, φορτώθηκαν τα παραδοσιακά παιχνίδια και εμφανίστηκαν για μία ακόμη φορά μπροστά στους μαθητές και στις μαθήτριες. Πέμπτη μεσημέρι 11 του Απρίλη. Ο Διευθυντής και όλο το διδακτικό προσωπικό του σχολείου υποδέχθηκαν τους πάντα πρόθυμους παρουσιαστές. Σε λίγο όλη η αυλή γέμισε παιδικά προσωπάκια, εύθυμες φωνές και πολλή περιέργεια. Όλες οι τάξεις του σχολείου, διακόπτοντας τα μαθήματα, περικύκλωσαν το «θίασο». Κι ο «θίασος», έμπειρος στη δουλειά αυτή, αφού έκανε μία μικρή εισαγωγή για τα παιχνίδια της παλιάς εποχής, για το ρόλο του παιχνιδιού τότε και για τις ανάγκες των παιδιών εκείνης της εποχής να παίξουν με ό,τι η φαντασία τους δημιουργούσε, ξεκίνησε την παρουσίαση των παιχνιδιών. Η δεξιοτεχνία, βοηθούμενη από τη νοσταλγία και από το ωραίο κοινό των παιδιών, έκαναν τους εκπροσώπους των τριών Συλλόγων ( του Ιωνικού Συνδέσμου, του Συλλόγου Καππαδοκών και του Αθλητικού Συλλόγου «Ανατολή») να γεμίσουν κέφι και να παρουσιάζουν το ένα παιχνίδι μετά το άλλο, παρασύροντας όλα τα παιδιά να δοκιμάσουν τις ικανότητές τους, αλλά και το Διευθυντή του σχολείου και το γυμναστή και τις δασκάλες. Όλοι έγιναν μία γειτονιά, μία παρέα, γεμάτη ξεγνοιασιά, όπως άλλοτε, με συναγωνισμό και με κάποιες μικρές ζαβολιές. Τσέρκια, πατίνια, σβούρες, το μαντήλι, σχοινάκια, τσουβαλοδρομίες, σφεντόνες, τζιτζίλια, φυσοκάλαμα, μπάλες από κουρέλια, επιτραπέζιο γηπεδάκι, τσιγκάκια, βαρελάκια και πολλά ακόμη. Με την επεξήγηση και τους όρους του κάθε παιχνιδιού. Και τα παιδιά αχόρταγα δοκίμαζαν και απολάμβαναν. Περισσότερο από δύο ώρες κράτησε η διαδικασία, ώσπου έφτασε η στιγμή της αποχώρησης του «θιάσου». Όλοι ευχαριστούσαν όλους. Οι εκπαιδευτικοί γιατί γνωρίζουν τον παιδαγωγικό χαρακτήρα των ομαδικών παιχνιδιών. Τα παιδιά γιατί είδαν και γεύθηκαν κάτι το πρωτόγνωρο. Οι παρουσιαστές γιατί τους δόθηκε η ευκαιρία να συνεχίσουν το ταξίδι του παιχνιδιού, την παρουσίαση του παραδοσιακού παιχνιδιού, στις μικρές και ελπιδοφόρες ηλικίες. 

    Οι προσκλήσεις από τα διάφορα σχολεία είναι αρκετές ακόμη και στην αναμονή. Ο «θίασος» κανένα δεν θα ξεχάσει. Γιατί πιστεύει ότι υπάρχει ακόμη ελπίδα τα σημερινά παιδιά να ζήσουν την παιδικότητά τους. 

   Τα «μεγάλα παιδιά», που παρουσίασαν αυτή τη φορά τα παιχνίδια ήταν: Τάκης Κωστιδάκης (Ιωνικός Σύνδεσμος), Όλγα Φτούλη και Βαγγέλης Τελλίδης (Σύλλογος Καππαδοκών) και Κώστας Τσαγκαράκης ( Αθλητ. Σύλλογος «Ανατολή»).

Προετοιμασία για Στρατιωτικές Σχολές και ΤΕΦΑΑ

ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

agonas dromou 2019 1

Εδώ μπορείτε να δείτε την προκήρυξη του αγώνα:

5ος Αγώνας "Στις Γειτονιές των Μικρασιατών Προσφύγων"

Copyright © ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΝΑΤΟΛΗ 2013. All Rights Reserved.