Οκτ24

Μια διαφορετική πλευρά του αθλητισμού…..

«Αυτή που με παρακίνησε να ξεκινήσω το περπάτημα ήταν η αδερφή μου, που επισκεπτόταν συχνά το Στάδιο κι έκανε γρήγορο περπάτημα. Ξεκίνησα έτσι κι εγώ να έρχομαι κάποιες φορές μαζί της, τις ώρες που έκανε προπόνηση ο γιος μου. Ξεκίνησα, περίπου, πριν δύο χρόνια. Το πρώτο εξάμηνο δεν ερχόμουν συστηματικά. Θα έλεγα ότι ερχόμουν σποραδικά, όποτε ευκαιρούσα ή όποτε είχα διάθεση. Συστηματικά και χωρίς απουσίες έρχομαι ακριβώς ενάμιση χρόνο, 3 με 4 φορές την εβδομάδα….»

 

 Συζητάμε με την κυρία Ράνια Σταμάτη, εκπαιδευτικό, μητέρα του αθλητή και πρωταθλητή του Συλλόγου, στο αγώνισμα του βάδην, Γιώργου Τζατζιμάκη. Οι άνθρωποι, αρκετές φορές, έχουμε κοινά ενδιαφέροντα, που βγαίνουν στην επιφάνεια από μία σύμπτωση. Έτσι από μία σύμπτωση βρισκόμαστε και συζητάμε για απλά θέματα, που όμως κρύβουν πολλά ενδιαφέροντα, ακόμη και μηνύματα.

Κάποιοι θα πουν «συζήτηση εκ βαθέων». Κάποιοι άλλοι θα πουν «και μας τι μας νοιάζει»;Κάνετε υπομονή και τον κόπο να συνεχίσετε το διάβασμα και μετά τα λέμε.

 

«…. Στα πρώτα μου βήματα έκανα λίγες στροφές, 10 – 12 και οπωσδήποτε σε αργούτσικο ρυθμό. Μέσα σε λίγους μήνες, με υπομονή, έφτασα να κάνω 20 γύρους, γρήγορο περπάτημα. Και για να ακριβολογώ, 20 γύρους των 450 μέτρων, δηλαδή ΕΝΝΕΑ χιλιόμετρα. Στις πρώτες μου προσπάθειες ένιωθα κούραση. Λαχάνιαζα προσπαθώντας να ακολουθήσω το βηματισμό και το ρυθμό της αδερφής μου. Δεν εγκατέλειψα όμως την προσπάθεια, γιατί μου άρεσε αυτό που έκανα. Έτσι με την πάροδο του χρόνου ένιωθα όλο και καλύτερα. Αύξανα το ρυθμό μου χωρίς να κουράζομαι. Αισθανόμουν μία γλυκιά κούραση και μία ευεξία. Τους πρώτους μήνες παρακολουθούσα την εξέλιξή μου λιγάκι περίεργα. Δηλαδή πιο πολύ έβλεπα τη βελτίωση της φυσικής μου κατάστασης, τη μείωση του σωματικού μου βάρους, τη διάθεσή μου και σχεδόν καθόλου την απόδοσή μου σε χιλιόμετρα και χρόνους. Κατάφερα να αφυπνίσω το μεταβολισμό μου και τα κιλά μου να μειώνονται, με λίγη προσοχή στη διατροφή μου, χωρίς να κάνω κάποια συγκεκριμένη δίαιτα. Απλά περιόρισα τις μερίδες, σχεδόν στο μισό. Έβγαλα βέβαια από το ημερήσιο φαγητό μου τα γλυκά και τους πολλούς υδατάνθρακες. Ποτέ δεν μαγείρεψα ιδιαίτερα φαγητά για μένα. Αυτό θα ήταν πολύ δύσκολο. Όταν έχεις παιδιά και σύζυγο, δεν γίνεται να μαγειρεύεις και ιδιαίτερα φαγητά…. Τα κιλά μου όμως, με αυτόν τον απλό, σχετικά, τρόπο, με «εγκατέλειπαν» συνεχώς και μπορώ τώρα να πω, ανεπιστρεπτί. Οπωσδήποτε καθοριστικό ρόλο και παράγοντα αποτέλεσε η συνέχιση της άθλησής μου. Από τον Απρίλη του 2013 έρχομαι συστηματικά στο Στάδιο, γιατί έχω καταφέρει και έχει εντάξει στο ημερήσιο πρόγραμμα και τη δική μου άσκηση. Τα συνδύασα. Υποχρεώσεις παιδιών και δική μου άσκηση βρήκαν το χρόνο τους. Είναι πολύ σπουδαίο να βλέπεις να φεύγουν τα κιλά. Είναι καταπληκτικό μετά από το βάδισμα μιας ώρας και με ιδρώτα σε όλο σου το σώμα να αισθάνεσαι ελαφριά και άνετη, με καλή διάθεση, με όρεξη να κάνεις χίλιες δουλειές, που μπορεί πρώτα να τις θεωρούσες σαν αγγαρεία. Αυτά όλα ήταν για μένα μία διαρκής ανατροφοδότηση με δυνάμεις. Αισθήματα που δεν είχα γνωρίσει ποτέ πριν και δεν φανταζόμουν ότι θα τα γνώριζα και θα αισθανόμουν τόσο καλά….

   Η αδερφή μου έχει καιρό να έρθει στο Στάδιο, λόγω μεγάλων επαγγελματικών υποχρεώσεων. Υπολογίζω ότι θα εκπλαγεί με τη βελτίωσή μου. Μάλλον ξεπέρασα τα αχνάρια της. Μπορεί να έχω γίνει και καλύτερη από εκείνη.

   Είμαι 45 ετών, παντρεμένη με το Μανώλη Τζατζιμάκη. Έχουμε δύο παιδιά, το Γιώργο και τη Βάσια. Έχω ύψος 1,57 μ. και ζύγιζα τότε 72 κιλά. Είμαι αρκετά αγχωτική και γι’ αυτό όταν έμενα στο σπίτι, εκτός από τις καθημερινές δουλειές και ασχολίες, μία προσφιλής μου συνήθεια ήταν το «τσιμπολόγημα εκτόνωσης». Μπορεί να μην ήταν ανθυγιεινές τροφές αυτά που έτρωγα, αλλά, σίγουρα, ήταν φόρτωμα με θερμίδες, που έμεναν και γινόντουσαν λίπος. Από τότε όμως που ξεκίνησα την άσκηση με το γρήγορο περπάτημα, φυσικά εγκατέλειψα τα τσιμπολογήματα και έτσι ισορροπώ την κατανάλωση της τροφής μου. Αποτέλεσμα;;… ΔΕΚΑ ΕΠΤΑ κιλά ΜΕΙΟΝ, περίπου σε ένα χρόνο. Το πιο σπουδαίο είναι ότι έχει σταθεροποιηθεί το βάρος μου στα 55 κιλά εδώ και έξι μήνες.

   Με έχει εξυπηρετήσει πολύ το ωράριο των παιδιών μου. Καταφέρνω και πηγαίνω στο Στάδιο μαζί τους και κάνω προπόνηση όση ώρα κάνουν και αυτά προπόνηση.

   Τώρα που περιγράφω τα δικά μου, λέω τη λέξη «προπόνηση», την οποία τελευταία τη λέω όλο και πιο συχνά. Την έχω συμπεριλάβει στο λεξιλόγιό μου. Μου αρέσει να λέω ότι «κάνω προπόνηση», από το να λέω απλά ότι «πάω περπάτημα» ή «γυμναστική». Έχω εντάξει τον εαυτό μου στον αθλητισμό, έγινα αθλήτρια και αυτό και μου αρέσει και αισθάνομαι διαφορετικά….

   Πηγαίνω στο Στάδιο 3 με 4 φορές κάθε εβδομάδα. Η κάθε προπόνηση διαρκεί 1 έως 1.1/4 ώρα και διανύω τουλάχιστον 8 χιλιόμετρα. Στο χρόνο αυτό συμπεριλαμβάνεται και ο χρόνος της γυμναστικής μου. Τώρα τελευταία έχω προσθέσει στην ημερήσια προπόνηση και 10 στροφές χαλαρό τρέξιμο. Μου αρέσει ακόμη περισσότερο τώρα μ’ αυτήν την ποικιλία. Δεν με κουράζει καθόλου το τρέξιμο.

   Το καλοκαίρι, λόγω των διακοπών όλης της οικογένειας, διέκοψα το συστηματικό βάδην, για ένα ολόκληρο μήνα, 20 Ιουλίου με 18 Αυγούστου. Εκεί που ήμασταν περπατούσα, αλλά πολύ αργά και πολύ λίγο. Το περιβάλλον δεν μου άφηνε περιθώρια. Αυτό με στενοχώρησε πολύ. Μου έλειψε το Στάδιο, η μυρωδιά του ταρτάν, το περιβάλλον…. Μόλις επιστρέψαμε και τακτοποίησα το σπίτι, ήθελα πολύ να επανέλθω στα παλιά μου λημέρια. Αυτό έγινε άμεσα, από τις 18 Αυγούστου.

   Με την έναρξη των προγραμμάτων της Ανατολής, στην πρώτη Σεπτέμβρη, ξεκίνησα κι εγώ «η καλή σου» επίσημα, σαν την πιο συνεπή αθλήτρια και από τότε δεν λείπω ποτέ. Εν τω μεταξύ βέβαια δεν με έχουν αφήσει οι υποχρεώσεις. Εργασία, παιδιά, σύζυγος, σπίτι, κοινωνικές υποχρεώσεις…. Όλα όμως τα προλαβαίνεις όταν έχεις διάθεση και δύναμη. Προσωπικά νιώθω πολύ όμορφα, ανάλαφρη, πάντοτε αναζωογονημένη, με όρεξη για πολλά, και στην προσωπική μου και στην επαγγελματική μου ζωή. Είναι εκπληκτικό και περίεργο. Πού ήταν όλη αυτή η δύναμη κάποια προηγούμενα χρόνια;; Φυσικά τα κιλά μου έχουν παραμείνει στα 55. Προσέχω σταθερά τη διατροφή μου και μαζί με μένα και όλη η οικογένεια. Δεν μας λείπει τίποτε, αλλά δεν είμαστε λαίμαργοι. Αυτό το θεωρώ επιτυχία και προσαρμογή του χαρακτήρα στο μέτρο.

   Και τώρα να σας περιγράψω μία μέρα μου. Από πολύ πρωί ξεκινούν «τα βάσανα» της συζύγου, μητέρας και εργαζόμενης. Έρχεται το απόγευμα. Φοράω από νωρίς τη φόρμα μου και τελειώνω με τις τελευταίες ασχολίες σπιτιού, παιδιών και προετοιμασίας για το σχολείο, τη δική μου δουλειά. Όλα τα κάνω γρήγορα, γιατί ανυπομονώ σαν νεοφώτιστη, να βρεθώ στους χώρους του Σταδίου. Από τη στιγμή της εισόδου μου στον αγωνιστικό χώρο αλλάζει η διάθεσή μου. Βάζω τα ακουστικά μου και περπατάω και τρέχω ακούγοντας μουσική. Αυτές οι ώρες είναι δικές μου, περπατάω, τρέχω, ακούω τη μουσική που μου αρέσει, ιδρώνω, κοκκινίζω, καίω θερμίδες, αποβάλλω τοξίνες… Είναι καταπληκτικό. Είμαι ολόκληρη μία έκπληξη. Τεντωμένα πόδια, χωρίς να λυγίζει το γόνατο, τα χέρια και η μέση μου κινούνται όπως των παιδιών που κάνουν αγωνιστικό βάδην. Προσπαθώ να μιμηθώ τα παιδιά, τους αθλητές του βάδην. Κάποιοι που με βλέπουν μπορεί να με σχολιάζουν ειρωνικά. Αυτοί που γνωρίζουν το αγώνισμα του βάδην μου λένε κολακευτικά λόγια. Εγώ τα ακούω όλα. Για μένα σημασία έχει ότι βελτιώνομαι σε πολλά. Αρκετές φορές βέβαια απορώ κι εγώ με μένα. Εγώ τα έχω καταφέρει και τρέχω και βαδίζω τόσο γρήγορα;; Και λέω τρέχω, γιατί οι φίλοι μου που τρέχουν μαραθώνιο, μου έβαλαν το μικρόβιο και τρέχω κι εγώ. Όχι πολύ και όχι γρήγορα. Άλλαξα όμως ήδη κατηγορία. Τώρα μου μιλούν οι δρομείς, οι αθλητές δηλαδή, για διάφορα αθλητικά θέματα. Είμαι συναθλήτριά τους. Είναι πολύ σπουδαία αυτή η νέα μου πρόοδος.

     Τελειώνοντας την προπόνηση το βράδυ, θέλω να κάνω πολλά και οπωσδήποτε θέλω να έρθω και την επόμενη μέρα και τη μεθεπόμενη…. Νιώθω ευχάριστα. Αν και κάπως κουρασμένη, γιατί δεν είναι λίγα 8 με 9 χιλιόμετρα… Μου αρέσει όμως πολύ όλο αυτό που γίνεται. Μου αρέσει ο εαυτός μου. Γυρίζω στο σπίτι, κάνω ένα ντους και μετά απολαμβάνω το βραδινό μου, που είναι πάντοτε ελαφρύ και θρεπτικό.

   Να προσθέσω και κάτι ακόμη. Όταν βρέχει ή κάτι απρόοπτο μου παρουσιάζεται και δεν μπορώ να πάω για προπόνηση, τότε στενοχωρούμαι. Κάτι μου λείπει και όλα μου φταίνε. Είμαι άραγε μια εξαρτημένη; Κάποιοι, που το ακούν, γελούν και συμπληρώνουν: «ναι, αλλά από μια πολύ υγιεινή εξάρτηση».

   Στο πρόγραμμά μου πάντοτε συμπεριλαμβάνω και αρκετές ασκήσεις, που έχω μάθει από τα παιδιά. Διατάσεις, ασκήσεις με βαράκια για να δυναμώνουν τα χέρια, κοιλιακούς…. Τι ωραία που είναι μετά. Μία πλήρης ημέρα, που είχε απ’ όλα.

   Το πολύ θετικό στην περίπτωσή μου είναι ότι έχω συμπαραστάτες όλα τα μέλη τής οικογένειάς μου, που ανταποκρίθηκε θετικά σ’ αυτό το δικό μου ενδιαφέρον. Με ενθαρρύνουν, με ρωτούν πώς αισθάνομαι. Ο σύζυγός μου ασχολείται μια – δυο φορές την εβδομάδα με το ποδόσφαιρο. Παίζει σε ομάδα παλαιμάχων. Το τρέξιμο και το περπάτημα δεν τον συγκινούν. Έχει μάθει από νέος στο ποδόσφαιρο. Μέσα στην οικογένεια ο καθένας κάνει αυτό που τον ευχαριστεί και όλοι αισθανόμαστε άνετα και ευχάριστα. Εγώ βέβαια θεωρώ ότι είμαι σε πλεονεκτική θέση, γιατί φεύγουμε και οι τρεις μας, εγώ και τα δυο παιδιά μου, και πάμε για προπόνηση μαζί, στον ίδιο χώρο. Μετά σχολιάζουμε ο καθένας τη δική του προπόνηση, τα δικά του θέματα. Τώρα, μπορώ να πω, ότι καταλαβαίνω καλύτερα τη γλώσσα των παιδιών μου. Έχω ζήσει, έχω ιδρώσει στους ίδιους χώρους, έχω γευθεί την κούραση της άσκησης, τις αντιδράσεις του οργανισμού….

   Ο Γιώργος ασχολείται με το στίβο αρκετά χρόνια. Τα δύο τελευταία έχει στραφεί στο βάδην και μάλλον είναι το αγώνισμά του. Στο περσινό Πανελλήνιο πρωτάθλημα στην κατηγορία των παμπαίδων Α΄, ήταν πρώτος νικητής στα 5.000 μ. Είναι μαθητής της πρώτης λυκείου και έχει ξεκινήσει πολύ καλά. Σαν μαθητής του γυμνασίου ήταν πάντοτε αριστούχος. Κάνει δυο ξένες γλώσσες. Δεν είναι ιδιαίτερα αγχώδης. Δεν διαβάζει πολύ, αλλά είναι μεθοδικός, μοιράζει σωστά το χρόνο του και τα προλαβαίνει όλα. Σχολείο, ξένες γλώσσες, στίβο, αλλά και παρέες. Έχει φίλους και από το σχολείο του, αλλά και από το σύλλογο, από το στίβο. Βγαίνει συχνά με τα παιδιά από την Ανατολή. Έχουν «δέσει» σε ενδιαφέροντα. Αυτό είναι πολύ καλό για μας τους γονείς, γιατί τα παιδιά μας είναι κοινωνικά και γνωρίζουμε τις παρέες τους. Η επιτυχία του στους Πανελλήνιους αγώνες, του έχει δώσει μεγάλη αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση. Είναι ένα προσωπικό κίνητρο. Πριν το βάδην έκανε διάφορα αγωνίσματα: τρέξιμο, άλμα σε μήκος, λίγα εμπόδια. Δεν είχε διακρίσεις. Το βάδην δεν το ήθελε, γιατί ήταν το μόνο αγόρι του Συλλόγου, που θα έκανε βάδην. Τώρα όμως του αρέσει πολύ και θέλει να αγωνίζεται και δεν φοβάται φέτος, που θα αγωνίζεται στα 10.000 μέτρα, γιατί τώρα ανήλθε στη μεγαλύτερη κατηγορία των παίδων. Ο προπονητής του ο Ηλίας Γκαραβέλας, έχει εμπιστοσύνη σ’ αυτόν και ο Γιώργος τον εκτιμά και τον ακούει. Μαζί έφτιαξαν την πρώτη νίκη.

   Φέτος ξεκίνησε στίβο και η κόρη μας η Βάσια. Επί έξι χρόνια έκανε μπαλέτο, αλλά φέτος αποφάσισε να έρθει στο στίβο και δείχνει να της αρέσει. Ποιος να το φανταζόταν πριν από κάποια χρόνια, ότι όλοι στο σπίτι θα προπονούμασταν!!

   Σαν μητέρα του Γιώργου αισθάνομαι υπερήφανη που έγινε πρωταθλητής, πιο πολύ όμως αισθάνομαι ικανοποιημένη, γιατί και τα δυο μου παιδιά ασχολούνται με τον αθλητισμό και ειδικά με το στίβο, που πιστεύω ότι διαμορφώνει καλύτερους χαρακτήρες.

   Αγαπητές μαμάδες, που πιθανόν να διαβάσετε αυτήν την «εξομολόγησή μου», αλλά και μπαμπάδες και γιαγιάδες και παππούδες. Αφήστε τον καναπέ. Βγείτε από το σπίτι. Κινηθείτε. Περπατήστε, μην αφήνετε την ηλικία και τα καθημερινά βάσανα να γίνονται μόνιμα και επικίνδυνα βάρη στον οργανισμό σας. Όλοι μπορούμε να κάνουμε το πρώτο βήμα. Αυτό θα φέρει το επόμενο βήμα και τα πολλά επόμενα βήματα. Βάλτε μία φόρμα και ένα ζευγάρι αθλητικά παπούτσια. Από τη στιγμή αυτή θα αισθανθείτε διαφορετικά. Νικήσατε τις αντιδράσεις του εαυτού σας και του περίγυρου. Ξεκινήστε με το αργό περπάτημα «βιτρίνας», δηλαδή αυτό που κάνουμε όταν πηγαίνουμε στα μαγαζιά. Σιγά, σιγά με υπομονή και επιμονή θα δείτε ότι μπορείτε να βαδίσετε πιο γρήγορα και πιο γρήγορα. Εγώ δεν ήμουν τίποτε το διαφορετικό από εσάς. Αντίθετα ήμουν αντιδραστική. Γι’ αυτό είχα φορτωθεί και τα περιττά κιλά και την κακή διάθεση. Μετά από τις βιτρίνες ελάτε μέσα στο πανέμορφο Στάδιό μας. Θα δείτε πολύ κόσμο να αθλείται. Συζητείστε. Θα ακούσετε πολλά ενδιαφέροντα. Πιστεύω ότι έχουμε πολλά κοινά στη ζωή μας. Κι εγώ στις αρχές δίσταζα, ειδικά όταν τριγύριζα βαδίζοντας ανάμεσα στους αθλητές. Υποψιαζόμουν ότι με σχολίαζαν. Είχα όμως υπομονή και στόχο. Είχα και την ικανοποίηση ότι οι κόποι μου είχαν καλά αποτελέσματα. Ο εαυτός μου ήταν σύμμαχός μου. Τα πηγαίναμε καλά οι δυο μας και αυτό είχε τη μεγαλύτερη σημασία….

   Γονείς, εάν εμείς μπούμε στο στίβο, είναι σίγουρο ότι θα αποτελέσουμε ένα πολύ καλό παράδειγμα για τα παιδιά μας, που σήμερα όλο και περισσότερο δεν έχουν ενδιαφέροντα. Η ενεργητικότητά τους διοχετεύεται σε λανθασμένες επιλογές. Περνά ο καιρός τους χωρίς καμία επένδυση για το μέλλον τους. Ο αθλητισμός και ειδικά ο στίβος δυναμώνει το χαρακτήρα των νέων. Τους μαθαίνει να αγωνίζονται και να διεκδικούν. Ο αγώνας μας λοιπόν, η ενασχόλησή μας με το βάδην, με το στίβο, θα έχει πολλαπλά καλά. Και για μας και για την οικογένειά μας και για τον περίγυρό μας. Τι λέτε; Θα θέλατε να περπατήσουμε μαζί;;;…..» «Φιλικά Ράνια»

  

Εδώ σταματάει η κυρία Ράνια την «εξομολόγησή» της, όπως την θεωρεί εκείνη. Λίγο απότομα. Σαν να άδειασε απότομα όλος ο εσωτερικός της κόσμος. Μάλλον όμως αισθάνεται ότι δεν έχει δικαίωμα να επεμβαίνει στη ζωή των άλλων.

   Ας σκεφθούμε όμως την περίπτωσή της, όπως μας την περιέγραψε και ας πάρει ο καθένας ό,τι νομίζει.

  

Δική μου σκέψη είναι ότι η μητέρα και σύζυγος κυρία Ράνια Σταμάτη είναι ένα καλό παράδειγμα και μία διαφορετική, αλλά πολύ θετική πλευρά και μορφή του αθλητισμού.

Για την αντιγραφή

Κώστας Τσαγκαράκης

Προετοιμασία για Στρατιωτικές Σχολές και ΤΕΦΑΑ

ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

  • Το  Σάββατο 15 Ιουνίου 2019 θα πραγματοποιηθούν στο δημοτικό στάδιο Χαλκίδας οι αγώνες στίβου “Δημήτρης Βραϊμάκης” στους οποίους θα συμμετέχει και ο Σύλλογός μας.

  • Την Κυριακή 16 Ιουνίου 2019 θα πραγματοποιηθούν στο Στάδιο Μεγαρέων Ολυμπιονικών οι αγώνες στίβου «38α ΟΡΣΙΠΠΕΙΑ 2019» στους οποίους θα συμμετέχει και ο Σύλλογός μας.

Copyright © ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΝΑΤΟΛΗ 2013. All Rights Reserved.