Σεπ27

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ - ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΩΝ ΠΑΛΑΙΩΝ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΠΑΙΧΝΙΔΙΩΝ

1α Τα μέλη του Θιάσου13 Μπιζ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

1 Ο Πρόεδρος της Ανατολής μας εισάγει στο πνεύμα«Γέμισ’ η πλατεία από παιδιά…….»

 

   Τη Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου, στο υπαίθριο θέατρο της Πλατείας Μακελαράκη, στον Περισσό, πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία η προγραμματισμένη εκδήλωση «Ελάτε να παίξουμε πάλι…» Η εκδήλωση ήταν ενταγμένη στο πρόγραμμα του Δήμου μας «Ιωνικές μέρες Τέχνης και Πολιτισμού 2018».

   Από νωρίς το απόγευμα οι εκπρόσωποι των διοργανωτών Συλλόγων: του Ιωνικού Συνδέσμου, της Πολιτιστικής Ένωσης Μικρασιατών «H Καππαδ

12α Τσουβαλοδρομίες

οκία», του Αθλητικού Συλλόγου «Ανατολή» Νέας Ιωνίας και της Ένωσης Παλαιών Προσκόπων Ν. Ιωνίας, επιμελήθηκαν του χώρου του θεάτρου, στον οποίο θα ακολουθούσε η «παράσταση», δηλαδή η παρουσίαση των παλαιών παραδοσιακών παιχνιδιών. Εκτέθηκαν τα παιχνίδια με τη σειρά παρουσίασης. Τα ηχητικά και ο φωτισμός στήθηκε από τον τεχνικό του Δήμου κ. Παναγιώτη Σουτζόγλου. Όλα ήταν έτοιμα για να ξεκινήσει η παράσταση, που ουσιαστικά ήταν ένα όμορφο ταξίδι αναμνήσεων, στις παλιές εποχές, τότε που και η Πλατεία Μακελαράκη ήταν αρχικά χώρος του συγκροτήματος των εργοστασίων Μποδοσάκη και μετά ελεύθερος χώρος για να παίζουν τα παιδιά. Τότε που οι δρόμοι ήταν χωμάτινοι και οι αλάνες αφθονούσαν. Τότε που δεν υπήρχαν παιχνίδια για τα παιδιά, γιατί υπήρχε «πλούσια» φτώχια και με απλά υλικά οι γονείς των παιδιών κατασκεύαζαν χειροποίητα παιχνίδια. Τότε που η φαντασία και η δημιουργικότητα των παιδιών «κατασκεύαζε εκ του μη όντος» ποικίλα παιχνίδια, που γέμιζαν ζωτικότητα εκείνα τα παιδιά. Εκείνα τα παιδιά που στην αποψινή εκδήλωση προσήλθαν να παρακολουθήσουν «την παράσταση», ως γονείς ή παππούδες και γιαγιάδες για να θυμηθούν, να αναπολήσουν, να προσθέσουν τη δική τους εμπειρία και ανάμνηση.

9 Ξυλοπόδαρος

   Δημοσιογραφική κάλυψη της εκδήλωσης είχαμε από την κ. Παναγιώτα Σούγια της ΙΟΝΙΑΝΕΤ.

   Πριν την έναρξη της εκδήλωσης απηύθυνε χαιρετισμό ο Αντιδήμαρχος Παιδείας και Πολιτισμού του Δήμου μας κ. Χατζηϊωάννου. Στη συνέχεια εκ μέρους των διοργανωτών Συλλόγων πήρε το λόγο ο Πρόεδρος της ΑΝΑΤΟΛΗΣ κ. Βασιλείου, ο οποίος ενημέρωσε τους παριστάμενους για τους στόχους των διοργανωτών και με γλαφυρότητα και παραστατικό τρόπο έκανε αναφορά στα παιχνίδια εκείνης της εποχής.

   Στην εκδήλωση έλαβαν μέρος αρκετά παιδιά – αθλητές της ΑΝΑΤΟΛΗΣ, που έκανα διάλειμμα από τις προπονήσεις τους αυτό το απόγευμα.

 Έγινε παρουσίαση – επίδειξη 32 παιχνιδιών και αναφορά σε άλλα περίπου 15 παιχνίδια εκείνης της ωραίας εποχής. Τα παιχνίδια που επιδείχθηκαν κατά σειρά ήταν: Πατίνια, τσέρκια, καλάμια, τσιλίκι, αυτοκινητάκια από σύρμα (γκαζοζέν - σακαράκες),μπάλες από κουρέλια, γηπεδάκια, χαρταετοί, σαΐτες, καραγκιόζης, πάνινες κούκλες, σφεντόνες, έλικας, τζιτζίλια (και χωμάτινοι βόλοι), τσιγκάκια, τακουνάκια από κουτιά γάλακτος, ξυλοπόδαρα, σβούρες, γιο –γιο, κουμπί ακορντεόν, βαρελάκια, τσουβαλοδρομίες, σχοινάκια, μπιζ, φυσοκάλαμα, κατασκευές από χαρτί, κουκούτσια σφυρίχτρες, κρόταλα, μακριά γαϊδούρα, μήλα, ξυλοκοπτική, τάκα – τάκα. Αναφορά και σύντομη περιγραφή έγινε: στο βεζίρη, εφτάπετρο, ζωγραφιές, χαλκομανίες, κλέφτες κι αστυνόμους, κουτσό, κρυφτοτενεκές, κρυφτό, κυνηγητό, μαντήλι, περνά - περνά η μέλισσα, ρολόι, σκομπιντού, χειροπέδες. Έγινε αναφορά και σε ένα ακόμη πολύ αγαπημένο παιχνίδι εκείνης της εποχής, το οποίο ούτε προτάθηκα ούτε μπορεί να αναβιώσει, στον πετροπόλεμο και στις συμμορίες.

   Τα παιδιά, παρά την απειρία τους, αφού για πρώτη φορά έβλεπαν τα παιχνίδια, κατάφεραν και έπαιξαν και δοκίμασαν τις δεξιότητές τους. Έπαιξαν και ήθελαν να παίζουν για πολλή ώρα ακόμη, γιατί ενθουσιάστηκαν από το ωραίο περιβάλλον και την ομαδικότητα.

2α Τα παιδιά και τα πατίνια

 

   Στο τέλος της βραδιάς μοιράστηκαν στα παιδιά «μυλαρόνια», που κατασκεύασε ο Παλαιός πρόσκοπος κ. Χατζηκυριάκος, καθώς και αρκετές σβούρες.

 

  Κλείνοντας ο εκπρόσωπος των Συλλόγων ευχαρίστησε όλους τους γονείς, τις γιαγιάδες και τους παππούδες, παροτρύνοντάς τους να βοηθήσουν τα παιδιά και τα εγγόνια τους να βρουν χρόνο και να βγουν από το σπίτι. «Έχει διαπιστωθεί ότι σήμερα τα παιδιά δεν παίζουν έξω από το σπίτι, δεν συνομιλούν καθόλου, δεν αναπτύσσουν ζωντανές σχέσεις και κοινωνικότητα. Μεγαλώνουν χωρίς να έχουν ζήσει την παιδικότητά τους. Βέβαια και τα υπόλοιπα μέλη της σημερινής οικογένειας έχουν περιορίσει τις κοινωνικές τους σχέσεις και συναναστροφές. Κύρια αιτία, κατά την άποψη των ειδικών επιστημόνων, είναι η ενασχόληση (μεγάλη απασχόληση και απορρόφηση) με το ίντερνετ (τα τάμπλετ και τα κινητά), που έχουν εισβάλλει μεθοδικά μέσα στα σπίτια όλων. Πάλι, κατά την άποψη των επιστημόνων, η εξάρτηση από το ίντερνετ αποτελεί μεγαλύτερο κίνδυνο ακόμη και από τα ναρκωτικά. Για το λόγο αυτό είναι πολύ επίκαιρο το μήνυμά μας: «ελάτε να παίξουμε πάλι…» όπως τα παλιά χρόνια.

   Οι εκπρόσωποι των Συλλόγων που είχαν την πρωτοβουλία της διοργάνωσης ήταν: κ. Τάκης Κωστιδάκης, ( Ιωνικού Συνδέσμου), κ. Κούλα Μπρόλιου, κ. Ζωή Κυριμλκόγλου και Βαγγέλης Τελλίδης (Πολιτιστικής Ένωσης Μικρασιατών «Η Καπαπαδοκία), κ. Ευάγγελος Βασιλείου και Κώστας Τσαγκαράκης ( Α.Γ.Σ. «ΑΝΑΤΟΛΗ» Ν. Ιωνίας), κ. Τάκης Χατζηκυριάκος (Ένωσης Παλαιών Προσκόπων).

   Παραβρέθηκαν στην εκδήλωση: Ο Δήμαρχος Ν. Ιωνίας κ. Ηρακλής Γκότσης, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Χρήστος Αναμουρλόγλου, ο επικεφαλής της Δημοτικής παράταξης «Δημιουργία – Αλληλεγγύη» Δημοτικός Σύμβουλος κ. Παναγιώτης Μανούρης, η επικεφαλής της Δημοτικής παράταξης «Δύναμη Προοπτικής» Δημοτική Σύμβουλος κ. Δέσποινα Θωμαΐδου, οι Αντιδήμαρχοι: Παιδείας και Πολιτισμού κ. Χρήστος Χατζηϊωάννου, Τεχνικών Υπηρεσιών κ. Σάββας Χατζηκωνσταντίνου, Κοινωνικής Προστασίας κ. Λίλιαν Αθυμαρίτου, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι: κ. Χρήστος Βλάχος (Αντιπρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου), ο κ. Βασίλης Χριστοδούλου, ο κ. Μιλτιάδης Καναβός, ο Πρόεδρος του ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ. κ. Λουκάς Χριστοδούλου, οι Πρόεδροι Συλλόγων: κ. Αθανάσιος Ραφτόπουλος της Ένωσης Ρουμελιωτών, κ. Γιάννης Κοντίτσης του Ιωνικού Συνδέσμου, κ. Όμηρος Ακιανίδης της Ένωσης Παλαιών Προσκόπων, κ. Γιάννης Δαρμογιάννης της ΔΙΑ.Π.Ε.. Οι εκπρόσωποι σωματείων: κ. Πρόδρομος Παπαδόπουλος των Βετεράνων ποδοσφαιριστών Ν. Ιωνίας, κ. Κέλη Σακαλόγλου του Συνδέσμου Αλαγιωτών. Από τον Ιωνικό Σύνδεσμο παραβρέθηκαν ακόμη και ο Αντιπρόεδρος κ. Λάζαρος Βουδούρης και η Γεν. Γραμματέας κ. Φανή Κυριακάκη. Παρόντα και τα μέλη του Δ.Σ. της ΑΝΑΤΟΛΗΣ, εκτός του προέδρου κ. Βασιλείου, ο γεν. Γραμματέας κ. Νικόλαος Κοντουδάκης, ο Ταμίας κ. Κων/νος Στουραΐτης, η Έφορος κ. Αριστέα Χοχλάκη καθώς και δύο προπονήτριες του Συλλόγου.

 10 Προσήλωση των παιδιών στην περιγραφή παιχνιδιού12 Σαΐτες αεροπλανάκια5 Τακουνάκια με κουτιά γάλακτος8 Συρμάτινα καροτσάκια γκαζοζέν

 

 

Προετοιμασία για Στρατιωτικές Σχολές και ΤΕΦΑΑ

ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

  • Το  Σάββατο 15 Ιουνίου 2019 θα πραγματοποιηθούν στο δημοτικό στάδιο Χαλκίδας οι αγώνες στίβου “Δημήτρης Βραϊμάκης” στους οποίους θα συμμετέχει και ο Σύλλογός μας.

  • Την Κυριακή 16 Ιουνίου 2019 θα πραγματοποιηθούν στο Στάδιο Μεγαρέων Ολυμπιονικών οι αγώνες στίβου «38α ΟΡΣΙΠΠΕΙΑ 2019» στους οποίους θα συμμετέχει και ο Σύλλογός μας.

Copyright © ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΝΑΤΟΛΗ 2013. All Rights Reserved.