Ιουν15

«Το καλοκαίρι και οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν: κουνούπια, τσούχτρες, ηλιοπροστασία, ατύχημα στη θάλασσα, διατροφικές δηλητηριάσεις».

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Μία απόλυτα ωφέλιμη για το παιδί και τους γονείς εκδήλωση της ΑΝΑΤΟΛΗΣ

   Την Τετάρτη 13 Ιουνίου, πραγματοποιήθηκε (στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων των νέων κερκίδων του Σταδίου της Ν. Ιωνίας), σε συνεργασία με την 1η Τοπική Ομάδα Υγείας (Τ.ΟΜ.Υ.) Νέας Ιωνίας και το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (Κ.ΕΛ.Π.ΝΟ.), η προγραμματισμένη εκδήλωση με θέμα: «Το καλοκαίρι και οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν: κουνούπια, τσούχτρες, ηλιοπροστασία, ατύχημα στη θάλασσα, διατροφικές δηλητηριάσεις».

Μετά το καλωσόρισμα του προέδρου της ΑΝΑΤΟΛΗΣ κυρίου Βασιλείου, την εκδήλωση άνοιξε η εκπρόσωπος της Τ.ΟΜ.Υ. κ. Πετροπούλου (διοικητική υπάλληλος), αναπτύσσοντας το σκοπό και το έργο της Μονάδας, που είναι σε γενικές γραμμές: η αποτελεσματική πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, με τη δημιουργία του ατομικού ηλεκτρονικού φακέλου υγείας (Α.Η.Φ.Υ.) όλων των ενδιαφερομένων κατοίκων της Ν. Ιωνίας, αποτελώντας στην ουσία τον οικογενειακό γιατρό. Προαγωγή υγείας, πρόληψη, μέριμνα για τη μητέρα και το παιδί, για την τρίτη ηλικία, τις ευπαθείς ομάδες είναι μερικές από τις προσφερόμενες υπηρεσίες. Η Τ.ΟΜ.Υ. αποτελεί ένα πλοηγό για όλους που χρήζουν ιατρική αγωγή και μέριμνα. Δόθηκαν πληροφορίες για τα απλά δικαιολογητικά που πρέπει ο κάτοικος να προσκομίσει, προκειμένου να ανοιχθεί ο ατομικός του φάκελος υγείας, καθώς και το ωράριο λειτουργίας της Μονάδας.

   Στη συνέχεια πήρε το λόγο ο εκπρόσωπος του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (Κ.ΕΛ.Π.ΝΟ.) κύριος Δελής, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα που απασχολεί όλους μας κατά τους θερινούς κυρίως μήνες: «Τα κουνούπια, κίνδυνοι, μέτρα πρόληψης και προφύλαξης». Με μία διαδραστική μέθοδο «ανάγκασε» το ακροατήριο, γονείς – μέλη και παιδιά να συμμετάσχουν στο θέμα, και μέσα από την αναπτυχθείσα συζήτηση λύθηκαν απορίες και μύθοι και δόθηκαν πολλές συμβουλές για να περάσουμε πιο ευχάριστα το καλοκαίρι. Μίλησε για τα εντομοαπωθητικά, τα μακριά ρούχα, το κίτρινο φως των ηλεκτρικών λαμπτήρων, τις σήτες σε πόρτες και παράθυρα, τους ανεμιστήρες και τις κουνουπιέρες, αλλά και για τα λιμνάζοντα (στάσιμα) νερά, που είναι η εστία, στην οποία γεννούν τα αυγά τους τα κουνούπια, την αποφυγή προκλητικών αρωμάτων, το πότισμα των φυτών του κήπου μας, το γκαζόν και αρκετά ακόμη θέματα, για να κλείσει την ομιλία του με το «κουνούπι του Δυτικού Νείλου» και το «κουνούπι τίγρης».

   Ακολούθησε η παρουσίαση της κυρίας Μποτζιώλη (επισκέπτριας υγείας της Τ.ΟΜ.Υ.), η οποία ανέπτυξε ένα ακόμη θέμα «άκρως καλοκαιρινό», τις μέδουσες - τσούχτρες, που έχουν επισκεφθεί τις ελληνικές θάλασσες τα τελευταία χρόνια και έχουν δημιουργήσει σοβαρότατα προβλήματα στους λουόμενους. Παρουσίασε τα είδη μεδουσών, τις παραλίες που έχουν τις περισσότερες μέδουσες (Κορινθιακό, Ευβοϊκό), τα συμπτώματα και τους κινδύνους από τα τσιμπήματα των μεδουσών, τα μέτρα πρόληψης και προστασίας. Η κυρία Μποτζιώλη συνέχισε την ομιλία της με το θέμα της «ηλιοπροστασίας». Ο ζωοδότης ήλιος μπορεί να γίνει πολύ επικίνδυνος, εάν δεν τηρηθούν τα προληπτικά μέτρα. Τα βρέφη, οι έγκυες γυναίκες, οι υπερήλικες, αλλά και τα νεώτερης ηλικίας άτομα πρέπει να προσέχουν πολύ και να αποφεύγουν την έκθεση στον ήλιο τις «επικίνδυνες ώρες» της ημέρας. Καιροφυλαχτεί, εκτός από τα επώδυνα εγκαύματα, ο καρκίνος του δέρματος, ο καταρράκτης των ματιών, η πρόωρη γήρανση του δέρματος. Έδωσε πολύ χρήσιμες συμβουλές για τα αντηλιακά, τη χρήση τους και τους βαθμούς προστασίας τους.

   Την εκδήλωση έκλεισε από μέρους των ομιλητών ο γενικός ιατρός της Τ.ΟΜ.Υ. κ. Ξανθόπουλος, ο οποίος αναφέρθηκε στις τροφικές δηλητηριάσεις, που κι αυτές είναι συχνές κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών, αλλά και των περισσότερων γευμάτων εκτός σπιτιού. Επισήμανε ότι πρέπει να ελέγχουμε την αναγραφόμενη ημερομηνία λήξης, αλλά και την οσμή, το χρώμα, ακόμη και το φυσιολογικό σχήμα στις τροφές, πχ. παγωτά, οστρακοειδή, εμφιαλωμένα νερά και αναψυκτικά, προέλευση είδους (όχι από γυρολόγους), ωμό κρέας, ψάρια, εργαλεία και σκεύη παρασκευής των εδεσμάτων. Αναφέρθηκε στα συμπτώματα από πιθανότητα τροφικής δηλητηρίασης (διαταραχές της υγείας), δίνοντας πρακτικές συμβουλές (αποφυγή ξαναζεσταμένου φαγητού, απόψυξης και ξανά ψύξης κλπ.), τα άμεσα μέτρα προστασίας του προσβληθέντος ατόμου, κλείνοντας την ομιλία του με τη διάκριση μεταξύ τροφικής δηλητηρίασης και γαστρεντερίτιδας.

   Στο τέλος της εκδήλωσης το Δ.Σ. πρόσφερε σε όλους όσοι παραβρέθηκαν στην εκδήλωση δροσερούς χυμούς.

   Ευχαριστεί τον Ο.Π.Α.Ν. για την παραχώρηση της αίθουσας των κερκίδων.

   Το Διοικητικό Συμβούλιο, μέσα στα πλαίσια των προσπαθειών του για τη διαρκή ενημέρωση των μελών και αθλητών του σε ενδιαφέροντα θέματα, κατά την περίοδο του φθινοπώρου, θα διοργανώσει νέες διαλέξεις, σε συνεργασία με την 1Η Τ.ΟΜ.Υ. Νέας Ιωνίας και το Κ.ΕΛ.Π.ΝΟ.

   Με την ευκαιρία της επικοινωνίας μας, ενημερώνουμε όλα τα μέλη μας, ότι σύντομα θα έχετε σχετική πληροφόρηση για τη διαδικασία χρήσης των υπηρεσιών της Τ.ΟΜ.Υ., με την οποία το Δ.Σ. έχει ξεκινήσει συνεργασία.

Προετοιμασία για Στρατιωτικές Σχολές και ΤΕΦΑΑ

Copyright © ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΝΑΤΟΛΗ 2013. All Rights Reserved.